Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2006 22:10 - България и Румъния се присъединяват към ЕС през 2007
Автор: abritus Категория: Новини   
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове:
0



от George Parker in Brussels, Financial Times

България и Румъния получиха в четвъртък официално разрешение за присъединяването им към ЕС на 1/1/2007, но ще бъдат изправени пред най-строгите някога прилагани санкции, освен ако успеят да покрият бързо стандартите на ЕС.

Европейската комисия реши, че двете страни трябва да  се присъединят към европейския съюз, но сериозни притеснения остават относно борбата им с корупцията и организираната престъпност и способността им да предпазят фондовете от милиони евро от злоупотреби.

Жозе Мануел Барозо, Президент на Европейската Комисия, заяви пред парламента: "Приемането на България и Румъния ще отбележи историческо постижение ... което продължава обединяването на нашето Европейско семейство", но в същото време той ще обяви строг контрол за постиженията им през следващите месеци, и ще предупреди че те могат да бъдат наказани ако не успеят да придвижат напред реформите.

Българският Първи Министър Сергей Станишев приветсвува официалното решение: "Това е истинското и окончателно събаряне на Берлинската Стена за България". Но със население от 8 милиона, това е също и най-големия проблем за съюза; Брюксел смята че Българската полиция и съдилища не са доказали способността си да премахнат държавната корупция и криминалните банди

Ако ЕС не е удоволетворен от подобряването на тези неща, той може да откаже признаването на решенията на Българските съдилища и да прекъсне полицейското и правно сътрудничества.

И двете страни бяха предупредени че стотици милиони евро от субсидиите за селско стопанство и регионално развитие могат да бъдат прекъснати ако се установи че системите за плащания дават възможност за постоянни злоупотреби.

Румъния, със население от 22 милиона, ще стане седмият най-голям член на европейския клуб, чиито граници ще се простират до Черно море

Г-н Барозо предупреди в Понеделник, че би било "непредпазливо" да се рареши бъдещо разширяване на ЕС докато не се модернизират институциите - с други думи докато съюза не е ратифицирал част умиращата конституция.

Хърватия и Турция са двете единствени страни водещи формални преговори за членство с ЕС, но в същото време страните от западните Балкани също имат надежди да се присъединят към клуба

Copyright The Financial Times Limited 2006



Тагове:   българия,   румъния,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: abritus
Категория: Новини
Прочетен: 10862
Постинги: 4
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930